30. Csótó futás

2017. október 25., 08:12
A kerek szám okán, a szervezővel Kivés Istvánnal beszélgettünk!
  1. Mióta felel Ön a szervezésért?

Az elejétől fogva foglalkozok vele, ami kb. 15-16 évet jelent. Az a furcsaság, hogy bár 16 éve szervezzük ezt a versenyt, de mégis már a 30. következik. Az elején évente két versenyt szerveztünk, ám 3 éve már csak ősszel kerül megrendezésre a Csótó futás. Hasonló versenyből nőtte ki ez magát, mert a Rákóczi utcai futóversenyt váltotta fel. Az ok, hogy nehéz volt a szervezés, és a Csótó jó helyszínnek tűnt és végül be is vált.

 

  1. Évről-évre egyre több a jelentkező, hasonló fejlődésen megy keresztül, mint a Futó Fesztivál, lehet párhuzamot vonni a két esemény sikeressége között?

Viszonylag állandó létszámmal dolgozunk évek óta. Általában 300-400 fővel dolgozunk, de már volt 700-as nevezési létszámunk is. Nem is nagyon törekszünk a bővítésre, mert a szervezés nehezedne és kezelhetetlenné válna tömeg. Gondolok itt a kísérésre, a versenyiroda munkájára. Úgy gondolom, hogy ez a létszám tökéletes.

Annyi párhuzam vonható a két verseny között, hogy mindig a fő résztvevőkhöz próbáljuk alakítani, de gondolunk másokra is. Például: A csótó futás hétközben van, mert gyereknek találtuk ki ezt a programot, de mégis van felnőtt futam is, hogy, aki szeretné, kipróbálhassa magát. Ugyanez igaz a Futó Fesztiválra is, ami hétvégén van, hogy a felnőttek részt tudjanak venni rajta, hisz nekik szól az a rendezvény. Összességében az elmondható, hogy mi mindig a résztvevők igényeire figyelünk és próbáljuk ennek megfelelően megszervezni a versenyeinket.

 

  1. Kicsit hadd lásunk a kulisszák mögé, mégis mennyi időt vesz igénybe egy ilyen esemény szervezése?

Állandó eseményről van szó, amit 15 éve szervezünk, úgyhogy rutinszerűvé vált a szervezés, körülbelül 2 hónapja kezdtük el a szervezési munkákat. Elsőként az időpontot kell megszabni, úgy, hogy egyeztetünk a városi versenynaptárhoz. Szerencsére a kezdetektől segíti munkámat Havasi Attila a szabadidős szövetség feje. Állandóság ez a jelszavunk, így nem is igen pályázunk, nehogy évről-évre más büdzséből kelljen gazdálkodni. Az évek alatt, szépen leegyszerűsödött, hogy ki, miért felelős. A mi részünk a pálya kialakítása segítők szervezése és díjak megálmodása, míg Attila a gyerekekért és versenybírákért felel. Ezúton szeretném megemlíteni Sárai Gabriellát és Koltai Miklóst az egyetem oktatóit, akik sokat tesznek, tettek azért, hogy egy ilyen jól működő versennyé nője ki magát ez a Csótó futás.

Hosszabb időt az érmek megtervezése és beszerzése jelenti, mert minden évben egyedi érmet álmodunk meg a versenyzőknek.

 

  1. Mégis milyen érmekre kell gondolni, hogy történik a díjazás?

Attilával és a szervezőkkel úgy gondoljuk, hogy a gyerekeknek boldogan, örömmel kell, hogy jöjjenek a versenyre. Ez vezetett oda, hogy egyedi érmeket tervezzünk, amiket csak itt kaphat.

Az összes kategória 1.-6. helyezettje kap valamilyen díjat, az 1.-3. mázas kerámia, míg 4.-6. helyezést elérők kerámia érmet kapnak az idén. A fő futam 1.-6. helyezettjeit kerámia serleggel díjazzuk. Van egyéb díjazás is, aki a lányoknál 5 percen belül fut, Őt meghívja egy vacsorára a Tó Vendéglő, ez az idő a fiúknál 4 perc. Természetesen készülünk üdítőkkel, gyümölccsel, édességgel, minden versenyzőnek, hogy ne üres kézzel, gyomorral menjenek haza a verseny után. Ezúton is szeretném megköszönni a Hétforrás ZRT.-nek a segítségét, támogatását.

 

  1. Hány résztvevőre számít idén?

Körülbelül 300-400 főre számítunk és 14 rajt lesz, hogy minden korosztályban fiúk és lányok külön versenyezhessenek. Ennek egyszerű oka van, azért akarunk minél több futamot szervezni, hogy a gyerekek megérezzék azonnal, milyen a győztesnek lenni, ne az legyen, hogy a tömegből kiemelve egyszer csak megtudja az eredményét.

 

  1. Ön szerint mitől lesz sikeres egy ilyen fajta rendezvény?

Versenyünk sikerességét az együttműködő partnereknek köszönhetjük, akik tudják, hogy mi a dolguk és azt 100%-an meg is valósítják. A jó munka kapcsolat is nagyon fontos és mi ezért mindig meg is köszönjük a segítséget, hogy mindenki érezze, hogy segít.

Személy szerint Én akkor leszek elégedett, ha mindenki, aki holnap részt fog venni a versenyen boldogan megy haza, hogy igen jól éreztem magam.

Érezze a hallgató, hogy milyen jó lehetőség ez, hogy gyakorlatban látja, hogy is működik egy verseny szervezése. Érezze az edző, hogy van egy jó lehetőség a versenyzésre, míg a gyerekek azt, hogy jót sportoltak, ezért is indítottuk el ezt a rendezvényt.


« Vissza az előző oldalra!


Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület - Magyar