Atlétika Szakosztály Évértékelője az utánpótláskorúak tekintetében

2021. január 03., 21:59
A 2020-as esztendő a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület Atlétika Szakosztálya elé is számos kihívást és akadályt állított. Ettől függetlenül edzőink, s atlétáink helytállására nem lehet panasz.

Utánpótláskorú gyerekekkel jelenleg 3 csoportban dolgozunk. Kiricsi Berill és Németh András vezetésével Rövidtávfutó Szakág indult 2019 szeptemberétől, a Hosszútávfutó Szakág élén továbbra is Farkas Dóra tevékenykedik. Utánpótlásunk legmeghatározóbb láncszemét kiscsoportunk képezi. Vörös Vivien odaadó munkája egyre több óvodás és kisiskolás korú gyereket vonz csapatunkba. 3 edzőnk értékelte az elmúlt évet.

Vivien:

Egész évben azon dolgoztunk, hogy egyre nagyobb létszámmal legyünk jelen az edzéseken. Ősztől külön oldalt hoztunk létre Szakosztályunknak a Facebookon, elérhetőek vagyunk Instagramon. Úgy éreztük, minél több helyen mutatjuk meg munkánkat, annál több lehetőséget adunk a szülőknek és gyerekeiknek arra, hogy felfigyeljenek ránk. Úgy tűnik, ez a taktikánk hatásosnak bizonyult, hiszen a koronavírus okozta helyzet ellenére, kiscsoportunk létszáma megsokszorozódott ebben az évben.

Ennek köszönhetően a Sport XXI. Versenysorozatban minden alkalommal több U11-es és U13-as csapattal is szerepelhettünk. A Program csapatversenyeket és egyéni megmérettetéseket is kínál a gyerekeknek. Ebben az évben több ízben is a dobogó valamelyik fokára állhattunk. A mezei futóversenyek, az egyéni futó – ugró – és dobószámok nagyobb rálátást engednek számunkra, hogy kis atlétáink fejlődését figyelemmel kísérhessük. A csapatversenyekhez szükséges összhang egyre inkább jelen van kis versenyzőinknél.

Bár az elmúlt pár hónap ismételten nehéz időszak csoportunk életében, hiszen a járvány okozta bizonytalanság kihatott az edzéseken résztvevők létszámára is. Ettől függetlenül bízom benne, hogy a 2021-es évben újra visszatérhetünk a régi kerékvágásba. Edzőtársaimmal továbbra is azon dolgozunk, hogy minél több kis gyerekkel ismertessük meg az atlétika szépségét.

Berill:

Csoportunk 2019 szeptemberében indult el, ezért célunk a 2020-as évben az volt, hogy a versenyeken való részvétellel visszaigazolást kapjunk arról, hogy hol is tartunk. A tavaszi felkészülést a vírushelyzet azonban keresztbe húzta. Próbáltuk a legtöbbet kihozni ebből az új helyzetből. Minden napra küldtünk edzéstervet a gyerekeknek, akik lehetőségeikhez mérten meg is csinálták a kiírt edzésmunkát. A közös munkát azonnal újrakezdtük, mikor lehetőség adódott rá. A vírushelyzeten kívül több nehézséggel is szembe kellett néznünk a felkészülés során, de igyekeztünk mindenből kihozni a maximumot. A gyerekek partnerek voltak a munkában, bármilyen helyzet is adódott.

A szokatlan év ellenére büszkék lehetünk az elért eredményeinkre és elégedettek is vagyunk. Majdnem minden országos szintű versenyen képviseltük egyesületünket. A csapatbajnokság döntőjében két ifjúsági atlétánk is helyt állt a felnőttek mezőnyében. Míg fedettpályán 1, addig a szabadtéri összetett bajnokságon már 3 indulóval képviseltettük magunkat. Az egyéni versenyeken is gyarapodott versenyzőink létszáma.

Néhány hónapja megkezdtük már a felkészülést a következő évi versenyekre. Hamarosan megkezdődnek számunkra a fedett pályás versenyek. Már mindenki nagyon várja az új kihívásokat és, hogy megmérettessék magukat ismét az elvégzett munka után. Nehéz heteken vagyunk túl és néhány atlétánkra különösen büszkék lehetünk az elhivatottságuk miatt. Úgy gondoljuk, hogy jó úton haladunk az edzések és a versenyeztetés terén, hogy a lehetőségeinkhez mérten, a lehető legtöbbet fejlődjenek a gyerekek és sikereket érjenek el.

Szeretnénk a 2021-es évben is minél több versenyen részt venni, hogy a gyerekek kamatoztatni tudják az elvégzett munkát.

Dóra:

2020-as évünk rendkívül jól indult, hiszen egyesületünk nagyon rég szerepelt a Fedettpályás Újonc Bajnokságon. Nem csak hogy részt vettünk, de rengeteg pontszerző helyet szereztünk, sőt bezsebeltünk egy ezüstérmet is.

A pandémia okozta nehézségek a mi szakágunkat sem kímélték. Az éves felkészülésünket az eltolt versenyidőszak teljesen felülírta. Ettől függetlenül készültük a karantén ideje alatt is. Bár teljesen más hangulatban, de egyénileg összeállított edzéstervekkel, a gyerekek igyekeztek a nehéz időszakban is teljesíteni. Amint lehetett, visszaálltunk a csoportos edzésekhez. Nyári edzőtáborunkat megtartottuk. Úgy érzem, ennek mérhetetlenül nagy csapatösszekovácsoló szerepe volt, van és lesz is atlétáim életében. Az országos versenyek mellett rengeteg amatőr versenyen indultak a gyerekek, hogy szokják a versenyhelyzetet és akár a felnőttek körében is megmérettessék magukat. Mindemellett ez egy jó visszajelzés számomra is, hogy élvezik a futást.

A szeptembertől behozott intézkedések, az újabb karantén alá helyezések sajnos végig kísérték az évet, s sokszor megnehezítették felkészülésünket és versenyzésünket. A tatabányai Újonc és Serdülő Bajnokságon ennek köszönhetően én sem lehettem jelen. Ettől függetlenül a gyerekek így is helyt álltak, rengeteg egyéni csúcs született. Emellett Babics Marci 3. helyen ért célba 2000 m-en, bajnok lett 600 m-en.

Hasonló nehézségekkel vágtunk neki az októberre tolt Mezei OB-nak is. Több versenyzőnk karanténba került, így rendkívül foghíjasan álltunk rajthoz mind az újonc, mind a serdülő futamokban. Rajthoz állt gyerekeink saját versenyszámukban mégis rendkívüli futásokra voltak képesek. Elégedettek lehettünk mindenki szereplésével. Mellette az év talán legnagyobb sikerét könyvelhettük el, hiszen újonc fiú csapatunk (Babics Marci, Czeczeli Bende, Árvay Csongor) a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Úgy érzem, a gyerekek edzésen nyújtott teljesítménye a versenyeredményeken meglátszik. Az újoncversenyek kitűnő lehetőséget biztosítanak számukra, hogy szokják az országos mezőnyt, el tudják helyezni teljesítményüket az országos szinthez viszonyítva és mindez motiválja őket a fejlődésre. Természetesen minden versenyből építkezünk, és látom a potenciált a gyerekekben.

A 2020-as év lehetőséget adott arra, hogy kirajzolódjon Szakosztályunk irányvonala. Az eddig az U11 és U13-ban regiós szinten jól szereplő gyerekeink országos szinten is jó szereplést mutatnak, így ezt a munkát kell tovább folytatnunk. Remélhetőleg a jövőben is jelen tudunk lenni az országos versenyeken és meg tudjuk majd mutatni milyen irányba tart munkánk.

Utánpótlásunk lépcsőzetes felépítését próbáljuk még tagoltabbá tenni, hogy a picik felszoktatása a nagyobbak edzésmunkájához még gördülékenyebben mehessen 2021-ben.


« Vissza az előző oldalra!


Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület - Magyar