"Bízom benne, hogy jövőre ott folytatjuk, ahol most abbahagytuk!"

2020. május 26., 16:24
Értékelte Kéri Péter a kialakult helyzetet.

 

Sohasem volt még példa arra, hogy a sportbajnokságokat le kelljen fújni, vagy épp szüneteltetik. Mikor derült ki számotokra, hogy a 2019/20-as szezon egyik, napról a másikra véget ért?

Valóban egy eddig ismeretlen helyzetbe kerültünk. Igazából március 9-én még játszottunk egy rangadót a KÖZGÁZ-al és készültünk a BME-elleni fontos hazai meccsre. Aztán a hétvégi fordulókat már elhalasztották és a következő héten be is jelentették, hogy véget értek a bajnokságok.

Milyen érzések kavarogtak a fejedben akkor, hisz elég jó helyen álltatok és meggyőző játékkal készültetek a bajnokság rájátszására.

Sajnáltam a helyzetet, de a szövetség döntése érthető volt abban a helyzetben. Jó pozícióból vártuk a rájátszást és mindenképpen a final four-ba vártam a csapatot. Akkor azt éreztem, hogy egy jó eredmény esélyét vette el a járvány. Viszont bizakodásra adott okot hogy a csapat magja jövőre is együtt lesz így megvan az esélyünk az elmaradt eredmény „pótlására”.

Kicsit beszélgessünk az idei csapatról és az elvárásaidról. Az egyetemi csapat sajátja, hogy szinte évről-évre változik a keret, de idén nagy vérfrissítésen esett át a gárda.

Valóban ez ennek a bajnoki rendszernek a sajátos vonása. Komoly generációváltás történt a csapatban. Hogy aktuális legyen több játékosnak – Mészáros Máté, Tóth Dávid, Sinkovits Dániel, Földesi Marcell – az elmúlt szezon volt a „Last Dance”. Velük összességében 20-30 évnyi rutint veszített a csapat. Viszont sok tehetséges játékos érkezett idén és az elmúlt egy-két évben, akik át tudják venni a vezérszerepet. Igazából azok a játékosok öregedtek ki akik az egész egyetemi bajnokság elindulásakor (2012-ben) már a csapatban voltak. Ennek ellenére a fiatalok már bizonyították tavaly, hogy lehet rájuk számítani. Ezért bizakodó voltam a szezon elején. De azt is tudtuk, hogy időbe telik, amíg összeérik a csapat.

Mikor augusztus végén láttad a névsort és már túl voltatok néhány edzésen, gondoltad volna, hogy így fog szerepelni ez a gárda?

Ahogy már említettem bizakodó voltam. Illetve azt is tudtam, hogy az ellenfelek egy jelentős részénél is most érkezett el a generációváltás, vagy már korábban megtörtént. Viszont az látszot,t hogy egy olyan csapattal vágunk neki a bajnokságnak idén is ahol minden poszton van 2-3 olyan játékos, akik képesek eldönteni egy mérkőzést.

 

Mit gondolsz, miért tudott ilyen jól teljesíteni az egyetemi bajnokságban ez a gárda?

Egyrészről szerintem mindenki élni akart a lehetőséggel, hogy komolyabb szerepet kapott idén a csapatban. Másrészt a csapat hajlandó volt arra, hogy az eredmények alakulásától függetlenül 40 percen keresztül a maximumra törekedjen a meccseken. Messze mi voltunk a legjobban védekező csapat az egész bajnokságot összevetve. Átlagosan meccsenként 53 pontot kaptunk és egyetlen mérkőzés volt ahol 70 pont fölé (73) engedtük az ellenfelünket, ez szerintem magárét beszél.

A SZoESE-nél nem meglepetés, hogy két bajnokságban szerepeltetitek a csapatot. Mi volt a cél az NB II-es szerepléssel?

Az idei évben az NB II célja egyértelműen az volt, hogy azok a játékosaink, akik nem szerepelnek más bajnokságban minél több játéklehetőséget kapjanak, azért hogy az egyetemi bajnokságban jobb teljesítményt várhassunk el tőlük.

A múlt után kicsit térjünk vissza a jelenbe. Tudtátok, valamilyen módon folytatni a közös munkát? Tartod a játékosokkal a kapcsolatot?

Sajnos a közös munka minden más csapatnál gyorsabban megszakadt, mert az egyetemeket nagyon hamar bezárták. A csapat többsége pedig nem szombathelyi. Kellő rutinnal rendelkeznek ahhoz, hogy edzésben tartsák magukat ebben az időszakban. Már csak azért is fontos ez nekik mert többségük sportszakos és szeptembertől az egyetemen is teljesíteniük kell.

És kicsit nézzünk a jövőbe. Lehet tudni valamit a Titeket érintő bajnokságokról? Lezárták és vége, vagy lehet számítani folytatásra?

Az összes MKOSZ által szervezett bajnokság lezárult. Sehol nem hirdettek eredményt, nincsenek kiesők és feljutók sem. Illetve nem is folytatódnak a jövőben. Augusztusban elkezdünk edzeni és készülünk a következő szezonra. Bízom benne, hogy további játékosokkal erősödik a csapat és hasonlóan jól szerepelünk mint idén.


« Vissza az előző oldalra!


Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület - Magyar