Kézilabdásaink vezére, személyesen!

2018. október 24., 08:52
Tánczos Balázzsal beszélgettünk egy kicsit múltról, jelenről, jövőről!

 

Tánczos Balázs férfi kézilabda szakosztályunk edzője, aki idén már három csapatot visz a hátán. Serdülő, Ifi és Felnőtt csapatainkat is Ő edzi. Tánci, már 6 éve része egyetemünk kézilabdájának, hol játékosként, hol edzőként. Itt az ideje, hogy kicsit jobban megismerjük Őt! 

 

Évek óta Szombathelyen tanulsz, mint testnevelő edző. Mi hozott ide, a megyeszékhelyre?

Mikor eldöntöttem mit is akarok kezdeni magammal a középiskola után, megnéztem mely egyetemeken van ez a képzés. Sokat vacilláltam Pest és Szombathely között, de végül is édesapám, aki több évig itt tanult Szombathelyen, Ő győzött meg.

 

Ha meghalljuk, hogy testnevelés-edző képzés, egyből a Testnevelési Egyetemre gondolunk, Neked nem volt tervben Budapesten elvégezni ezt a szakot?

Igazság szerint tervben volt, nagyon szerettem volna Pesten tanulni, sőt! De aztán az utolsó utáni pillanatban változtattam a sorrenden és idejöttem. Amit ennyi évvel a hátam mögött kijelenthetem, hogy nem bántam meg!

 

Most már tudjuk, hogy lassan 6 éve élsz itt Szombathelyen. Megtetszett város, az egyetem?

Igen! Őszintén, az elején, az első évben, nem voltam kibékülve a várossal. Győrből érkeztem, ami sokkal pörgősebb, nagyobb életű város és ez az, ami furcsább volt. Aztán ahogy telt az idő megszoktam, majd megkedveltem. Az egyetem egy más kérdés, órán ülni nem szeretek, gyakorlati embernek mondanám magam. De persze ez sem nagy gond, inkább csak a szükséges „rosszként” tekintettem rá.

 

Azon „szerencsések” között vagy, aki még NYME hallgatóként kezdte, aztán voltál a BDPK, MNSK kar hallgatója is, sőt ELTE hallgatónak is mondhatod magad. Hallgatóként éreztél bármi különbséget?

Igazából ezzel én sosem foglalkoztam. A különbségekről sem tudok mit mondani, biztos mások érzékeltek, de én nem. Én csak a tanulással és a kézilabdával, edzésekkel foglalkoztam.

 

Aki ismer, tudja, hogy a Te sportod a kézilabda. Hol ismerkedtél meg ezzel a sportággal?

Általános iskolában az alsó tagozatban. Vicces, de az első évben egyedül voltam kézilabda foglalkozáson, mint fiú, mert nem voltam hajlandó focizni, mint mindenki más. Mondhatom, jól döntöttem, nagyon megszerettem ezt a sportot!

 

Egyetem alatt is folytattad a sportolást?

Igen, az első három évben aktívan szerepeltem a SzoESE csapatában, a MEFOB és az SHS csapatban is. De mostanra már inkább csak a kispad mellől segítem a csapatot, mint edző.

 

Mikor kezdett el foglalkoztatni, hogy játékosból edzővé avanzsálj?

Nem emlékszem pontosan, mikor kezdett el ez foglalkozni, arra viszont tisztán vissza tudok gondolni, hogy a volt győri edzőm Pauer Zoltán ültette el ezt az ötletet a fejemben és az akkori osztályfőnököm Róth Kálmán biztatott, hogy ez egy jól működő út.

 

A 2018/19-es szezontól az ifi csapat mellett a felnőtt csapatot is Te vezeted. Vannak új kihívások?

A 2015/16-os szezonban kezdtem el dolgozni az akkori U12-es csapatnál. Sok minden változott azóta, a srácok már a Serdülő bajnokságban szerepelnek. Nem mondom, hogy mikor megtudtam, hogy melléjük kapok még két csapatot nem volt bennem kétség, de szerencsére eddig úgy megy minden, ahogy kell. Szerintem az nem titok, ha azt mondom, hogy az Ifistákkal meg szeretnénk nyerni a bajnokságot. Eddig nagyon jól állunk, reméljük sikerül tovább folytatni ezt a sikerszériát. A felnőtt csapatnál is kijelenthetem úgy, hogy már lezajlott az első forduló és találkoztunk mindenkivel, hogy az aranyérem lenne a reális célkitűzés, de nem ezzel a gondolattal fekszünk le és kelünk fel. A serdülő csapatnál az egyetlen célkitűzés, hogy megtanulják és megértsék annyira a kézilabdát, hogy be tudjuk őket később építeni az Ifi vagy akár a Felnőtt csapatba.

 

Az edzéstartásokon kívül is sokat látni az egyetemen és környékén, ennyire megszoktad ezt a közeget?

Meg. Úgy gondolom, jó kapcsolatot ápolok mindenkivel az egyetemről és szeretek itt lenni. Mindig történik valami, amibe be tudom vonni magam.

 

Annyit beszéltünk a múltról és jelenről, van valami távlati célod, amibe szívesen beavatnál minket?

Az igazság az, hogy nem vagyok egy nagy tervező, ha saját magamról van szó. Idén két edzői képzést is elkezdtem, ami a kézilabda mellé tökéletesen integrálható, ezeket szeretném a lehető leghamarabb letudni és tovább dolgozni mint edző.
« Vissza az előző oldalra!


Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület - Magyar