Kívés Bendegúz Spartan Race VB-n!

2018. október 09., 09:40
A SZoESE versenyzőjének élménybeszámolója a szeptember 29-i versenyről!

 

Évek óta a kedvelt észak-amerikai síterep, Lake Taho ad otthont a sportág legnagyobb eseményének, a világbajnokságnak. A Sziklás hegység kiváló terep, az épített mesterséges akadályok és a domborzat együtt alkotjákt a versenyzők számára a kihívást. Idén is hűvös, szeles idő volt, a hőmérséklet éjszaka közelített a fagypont felé. Napközben gyönyörűen sütött a nap, de az erejét a szél miatt nem nagyon lehetett érezni. A tó ahol az úszás zajlott kicsit melegebb volt, de a vizesárok vize fagypont körül mozgott. A versenyzők azonban erre készültek, senkit nem ért váratlanul.

Kívés Bendegúz egyedüli magyar férfiként kvalifikálta magát az egyéni ELIT verseny mezőnyébe, ami 29-én, szombaton került megrendezésre. Emellett csapatként Mészáros Lászlóval és Kovács Györggyel Magyarországot képviselve vasárnap is versenyeztek a Csapat Világbajnokságon.

Kívés Bendegúz:

Mai nap Életem legjobb eredménye a Világbajnokságon: 44. Hely

22 km 1400 szint különbség,  2:48-as idő . 

Szinte valamennyi általam eddig ismert akadályt megépítették a pályán, ezeket egy kivételével hibátlanul tudtam teljesíteni. A mindenki számára örök mumust a dárdadobást hibáztam el. Bár sokat erősödtem, a korábbinál több vagyok néhány kilóval, ismét a sok cipeléses feladat volt a legnehezebb. Több mint 40 kilós rönköt, zsákokat kellett kb. 800 m-en vinni föl a hegyre, illetve onnan vissza. A traktorgumi görgetés majdnem kifogott rajtam, de több percnyi kísérletezés és erőgyűjtés után meglett az is. Ha nem akkor 30 burppe (négyütemű fekvőtámasz) lett volna a büntetés, ami itt, a verseny végefelé valószínűleg teljesen lenullázott volna. A mászós, függeszkedős akadályok kifejezetten jólmentek. 2 hosszú emelkedő volt. Kb 1 km-ig tudtam menni az élbollyal utána saját ritmusra váltottam, akkora volt a magaslati hatás miatti légszomj.
A legmagasabb ponton volt az úszás, idén „melegebb” volt, az is jól ment nagyon.
A hegy egyik lapos részén volt egy akadalydömping: atlas, twister, drót alatti kúszás, viz alá bukás, dárda. A víz alá bukás után szétfagytam mert orkán erejű szél volt és pont nem sütött oda a nap. Ezek után a dupla zsákcipelés brutál volt, itt bevettem egy magne shot-ot az segített. A lejtmenet, közben jött egy-két átugrós akadály, majd még egy hegymenet, tele kihívásokkal Ez már mindenkinek nagyon nehezen ment, én is nagyon küzdöttem. A befutónál a kedvenc kihívásom a karikákon és köteleken váltott függeszkedést kívánó multirig várt, amit precízen és lendületesen teljesítettem. 
Közben nem, csak a célbaérés után tudtam meg, hogy életem legjobb eredményét elérve 44. lettem. Mint utólag kiderült, ez a VB-ken elért eddigi legjobb magyar férfi eredmény. Két éve 200. tavaly 100. voltam, igaz korábban mindig volt valami hátráltató tényező a vb-ket megelőzően. Most az aktuális felkészültségemnek megfelelő eredményt értem el.

Másnap Mészáros Lászlóval és Kováts Györggyel Csapatban is versenyeztünk, ahol egymást segítve a 14. helyet szereztük meg 28 kvalifikált csapat közűl.

Az egyéni Elit mezőnyben 200 körüli volt a mezőny, emellett az AGE-GROUP futamokban ezrek versenyeztek még.

Ez egy igazi Nekem való sportág, tele sokoldalú kihívásokkal. Mindenkinek tudom ajánlani, hogy egyszer kóstoljon bele. Nagyon jó volt tapasztalni az otthonról jövő biztatásokat, nagyon sok erőt adott.


« Vissza az előző oldalra!


Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület - Magyar