Schaeffler Savaria 6. Futófesztivál Szombathelyen!

2019. szeptember 26., 13:46
Hatodik alkalommal rendezhette meg a Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület a Futófesztivált és már másodszorra adta a nevét az eseményhez a szombathelyi Schaeffler Savaria KFT.

A résztvevők és a Magyar Atlétikai Szövetség megjelent képviselője szerint idén is jól vizsgázott a rendezői stáb, minden készállt a jó versenyhez. A szabadtéri események szervezői álma a szép, napos idő, ez is adott volt ezen a vasárnap délutánon, igazi „futóidő” fogadta a versenyzőket. A rajtpisztoly első elsülésére 13:00-ig kellett várnia, amikor is a Magyarország 10 km-es Országúti Futóbajnokságának női mezőnye rajtolt el. Öt perces csúsztatással a férfiak is elrajtoltak.

A szakmabeliek már a mezőnyöket átböngészve is láthatták, hogy az idei Futófesztiválon népes mezőny gyűlt össze és ez alól az Országos Bajnokság nevezői sem voltak kivételek. Hazai csapatunk a SZoESE is nagy csoporttal képviseltette magát. A gyengébbik nem győztese, Békéscsabáról Papp Csilla (37:04) lett, akit Badis Anissa (38:55) és Bánhidi Eszter (39:47) követtet.

A fiúk már a harmadik körben (egy kör 2,5 kilométer volt) utolérték a lányokat, Horváth Gyuri (SZoESE) és Palkovits István (KARC) junior országos csúcs ritmusban haladtak. Pisti aztán ellépett, és a két évvel ezelőtti győztes Farkas Dáriusz, valamint a Vasas színeiben induló Molnár Ákos előtt bajnoki címet szerzett. A junior csúcs most elmaradt, de a tehetséges fiatalember így is joggal lehet büszke a teljesítményére, hiszen junior létére élete első felnőtt bajnoki címét szerezte. Külön érdekesség még hogy az edzője, Németh Gyula az egyik legkedvesebb tanítványa volt Híres Laci Bácsinak.

A hazaiaknak sem lehet okuk panaszra, Horváth Gyuri 2 másodperces új egyéni csúccsal 4., míg Kovács Attila szintén új egyéni csúccsal (31:19) 8. lett. A SZoESE, Jacsev Samuval alkotott abszolút csapata (csapatonként az első három futó összesített eredménye alapján) minimális különbséggel 2. lett a KARC mögött. Jacsev Sámuel az abszolút kategória mellett az U23-as kategóriában is jól szerepelt, két ezüstérmet szerzett. Egyéniben és csapatban – Szalay Levente és Tomka János alkotta még a SZoESE U23-as csapatát – is a dobogó második fokára állhatott fel.

A Fesztiválon egy megemlékeztek a 60 éves szombathelyi felsőoktatásról – a Szombathelyi Főiskola 1959-ben nyitotta meg kapuit -. Az emlékfutáson a Kampusz oktatói, vezetői, egykori hallgatói és az ELTE képviselői vettek részt egy külön erre az alkalomra készírtettet pólóban és sapkában. Egy 2500 m-es kört teljesítettek, ahol nem az eredmény volt a fontos, hanem egymást bevárva, a szombathelyi együttműködést kihangsúlyozva, egyszerre értek be a célba. Láthatóan nagy élmény volt a résztvevők számára, amit a sok kipirosodott, boldog arc bizonyított. A megemlékezés, ünneplés az Egyetem Ebédlőjében megrendezett fogadással ért véget, ahol dr. Németh István BDPK igazgató tartott ünnepi köszöntőt.

A 14.20-kor rajtoló Amatőr Futamon nagy létszámban képviselték magukat egyéni versenyzők, de több férfi, női és vegyes csapat is rajthoz állt. Érdekesség, hogy az egyéni 10 km, a 2,5 km, valamint a 4x1 körös váltók is egyszerre indultak, így az időmérőknek és a speakereknek is résen kellett lenniük, de Farkas Beniék remekül oldották meg a feladatokat. Remek teljesítmények születtek az amatőr futamban is, ahol már mindenki győztes volt, aki elindult, de az abszolút bajnoki címeket Somogyi Gábor és Márovics Andrea vehették át 10 kilóméteren míg a 2500-as távon Biácsi Milán és Iker Natália lettek a győztesek. A nagylétszámú váltók közül a fiúknál a Kappa, a lányoknál az Ekcsöli Lányok csapatai lettek a győztesek.

A Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány részére a résztvevők közel 50 ezer forintot gyűjtöttek.

Kívés István versenyigazgató, így nyilatkozott a rendezvény után:

Joggal és büszkén mondhatom, hogy egy újabb sikeres rendezvénnyel gazdagítottuk városunkat. Összeszokott csapatot alkotunk Hurtik Péterrel és dr. Koltai Miklóssal. Mindemellett kiváló munkatársaink segítették a munkánkat. A helyszín, az ELTE Savaria Egyetemi Központ pedig alapvetően nyitott intézményként szintén nagyszerű helyszíne, remek vendéglátója az oktatás mellett az ilyen típusú nagyrendezvényeknek. A program sikeréhez nagymértékben hozzájárult Szombathely Megyei Jogú Város hathatós anyagi támogatása is.


« Vissza az előző oldalra!


Szombathelyi Egyetemi Sportegyesület - Magyar